Dostępność ciastek bezglutenowych

Wiele osób dba o zdrowe żywienie i przygotowuje sobie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Zdrowy styl życia stał się modny. Jest on promowany przez wiele znanych gwiazd telewizji i internetu. Niestety, często utożsamiamy zdrowy styl żywienia z eliminacją niektórych produktów z naszej diety. Jeśli nie ma ku temu wskazań medycznych jest to zła droga. 

Zakup ciastek bezglutenowych

ciastka bezglutenoweEliminacja ze swojej diety produktów zawierających gluten czy laktozę stało się modne i utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia. Nic bardziej mylnego. Zarówno gluten jak i laktoza są to składniki których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Sytuacja zmienia się jeśli rzeczywiście na podstawie badań medycznych lekarz stwierdzi u nas nietolerancję na te produkty, alergię lub inne choroby które wymuszają ich wykluczenie. Tak jest np. w przypadku ciężkiej choroby zwanej celiakią. Osoby chore na tą przypadłość muszą wyeliminować produkty zawierające gluten ze swojej diety. Nie jest to wówczas wynik mody, ale walki o swoje zdrowie a nawet życie. Takie osoby niestety muszą zrezygnować z większości konwencjonalnych produktów zbożowych, a nawet takich które zawierają śladowe ich ilości. Muszą dokładnie czytać etykiety produktów i starannie komponować swoje posiłki. Na szczęście, w odpowiedzi na oczekiwania klientów (również spowodowane modą) coraz więcej producentów wprowadza na rynek produkty bezglutenowe. I tak kupić możemy bezglutenowe pieczywo – chleb, bułeczki, drożdżówki, płatki zbożowe, ciasta, słodycze i ciastka bezglutenowe. Możemy znaleźć również wiele produktów, które same w sobie zawartości glutenu nie mają, jednak mają oznaczenie, że są bezpieczne dla osób np. z celiakią. Wynika to z tego, że wiele produktów jest wytwarzanych lub przetwarzanych na tych samych lub położonych blisko siebie liniach produkcyjnych. Może to spowodować śladowe zanieczyszczenie takiego produktu glutenem co mogłoby być szkodliwe dla osoby chorej. Kupując żywność bezglutenową zwróćmy jednak uwagę na jej skład pod kątem szkodliwych dodatków do żywności. Niestety, składy takiej żywności pozostawiają często wiele do życzenia. 

Osoby chore na celiakię, mające nietolerancję lub alergię na gluten muszą zrezygnować z jego spożywania. Na szczęście, obecnie w każdym sklepie znajdziemy żywność pozbawioną tego białka. Powinniśmy jednak dokładnie czytać składy takich produktów ponieważ często zawierają szkodliwe dla nasz dodatki do żywności – barwniki, ulepszacze i wzmacniacze smaku.